tisdag 10 augusti 2010

Vision Vänster

Brännpunkt, SvD beskriver idag Ann-Margarethe Livh (V) och Clara Lindbolm (Ung Vänster) de negativa konsekvenserna för små butiksägare av Stockholmshögerns utförsäljning av Centrumkompaniet till Boultbee.

Förorterna är bra platser att bo på, växa upp i och åldras i. Åtminstone om vi kan få bort borgarna från makten i Stockholm. För vad de gör och har gjort i fyra års tid är att ha försämrat möjligheterna att leva ett bra liv i förorterna.

Visst borde alla ha gångavstånd till ett bra centrum, med en mix av affärer, kultur, mötesplatser och idrott? Tyvärr vet förortsbor som haft oturen att se sina centrum säljas till Boultbee att verkligheten inte är så god, till exempel i Högdalen som är mitt närmaste större centrum.

Stockholmsvänstern har därför tagit fram ett tiopunktsprogram för rimliga villkor och ökat kundunderlag för småföretagarna i förort. för det är vänstern och inte högern som har visionerna och lösningarna för ett Stockholm för alla!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hur skulle det gå till rent praktiskt att köpa tillbaka från Boultbee? Hur mycket får det kosta? Man kan inte tvinga någon att sälja, och Boultbee måste hålla marknadsmässiga hyror - annars vill ingen hyra och då blir bara kåkarna kvar.

Jag har också bott i f-centrum som har tappat affärer, men det är faktiskt ingen rättighet som staten ska gå in och garantera att det finns lokala småbutiker i just mitt område. Sådana uppstår marknadsmässigt där det finns kundunderlag, annars inte.

Det är direkt osmakligt att använda skattepengar på att ge konstgjord andning till butiker som inte kan stå på egen hand.

Vänstern är så emot att företag som står för samhällsviktiga funktioner (t.ex. privata vårdföretag) ska få tjäna pengar, men när det gäller att hålla någon florist i Rinkeby i blomstrande affärer, då får det kosta vad det kostar vill?!?

Lisa sa...

Tack och lov för Boultbee...

...som helt enkelt satsar på att nonsensbutikerna som inte säljer tillräckligt för att betala hyra ska ge plats åt de som kan. Tensta centrum t ex: Mataffären är extremt lönsam och i desperat behov av utrymme (kundvagnar får knappt plats i butiken). Vägg i vägg finns ett överdimensionerat parfymeri som ingen bryr sig om för allt är billigare på annat håll, samt två frisörer som inte har köpt inredning på 30 år och som lika gärna kan finnas längre bak i anläggningen.


Det är faktiskt hög tid att dessa förortscentra får marknadsmässiga hyror så att de företag som kan vara lönsamma i området blir kvar och resten rensas ut. Skattepengar ska inte betala för att hålla igång affärer som inte bär sig.

Anna Blixt sa...

Mataffären är det sista som försvinner från ett område och många affärer kan bära sig själva utan hjälp från staten.

Jag lovar, titta utanför Stockholm.

Det finns gott om områden i varenda stad som inte har ett eget områdesköpcentrum, men ändå lever och där gamla kan bo. I mitt område finns det t.ex. inget samlat köpcentra, men det finns tre matbutiker utspridda i området, utlämningskontor för post, ett apotek, en McDonalds, två mackar, en bilmekaniker, ett solarium, några pizzerior, ett furkostfik... och allt detta bär sig självt, marknadsmässigt, utan hjälp från staten.

De affärer som behövs och som folk använder kommer att finnas kvar och tro mig, mataffären är det absolut sista som försvinner. Tack vare att apoteksmonopolet löstes upp så har ju också apotek jättegoda möjligheter att existera på mackar eller mataffärer och serva områden som inte har underlag för ett eget apotek längre.

Rosa sa...

Staden köper redan fastigheter, så jag ser inga praktiska problem med att köpa tillbaka centrum. Nej, man kan inte tvinga B. att sälja, men visa intresse av att köpa. B. kan knappast räkna med överpris för sina anläggningar, där servicen har fått så mycket kritik, oavsett vem som köper.

Att chockhöja hyrorna och försämra servicen som B. har gjort enligt butiksägarna, kan knappast heller gynna lönsamma matbutiker.

Det finns skäl för samhället att verka för att såväl förorter som glesbygd har viss service, både offentlig och kommersiell. Om marknaden ska sköta allt blir det ointressant att etablera sig där det bor människor med låg inkomst.

Till den här utvecklingen i storstäderna har expansionen av de mycket stora köpcentren bidragit. De drar undan kunder för butiker som stått för närservice. Äldre och de som ej är bilburna (plus miljön) drabbas. Där jag bor finns verkligen inte de affärer som behövs, men det fanns förut. Ingen bankomat finns när ICA är stängd.

I Stockholm får personer med försörjningsstöd inte SL-kort i normen, så de kan inte åka till ett annat centrum för att att handla.