onsdag 20 oktober 2010

En höjdare till park

Vi ska bygga många lägenheter men bygga smart. Vi ska bygga på gråa betongområden och inte på gröna naturområden. Det finns många parkeringsplatser som tar upp stora ytor, och som kan bebyggas med hus som har p-platser på bottenplanet. Det finns ett helt flygfält i Bromma som kan ge oss en hel stadsdel med nya hus.

Därför ska inte Sturebyhöjden (och andra viktiga grönområden) bebyggas, som föreslås i ett ärende i stadsbyggnadsnämnden imorgon. Naturskyddsföreningen har inventerat Sturebyhöjden och avstyrker:

"Både floran och faunan kommer påverkas negativt av byggnationen och såväl vanliga som ovanliga arter riskerar att minska eller försvinna från denna del av Skogsparken. Den rödlistade relikbockens livsmiljö kommer att försvinna från platsen vilket är allvarligt, hänsyn ska tas till de arter som är hotade eller nära hotade. Det är viktigt att framhålla att den stora artrikedom som finns i sydöstra delen av skogsparken ökar artrikedomen i hela skogsparken varför en byggnation troligen får effekter på hela skogsparkens djurliv. Sammantaget så får byggnationen konsekvenser i hela skogsparken även om ytan huset tar upp bara är en del av skogsparken."

Nästan 400 enskilda undertecknare, sakägare och andra boende i närområdet värnar om parken och liksom stadsdelsnämnden och Hyresgästföreningen Sydost föreslår att det planerade bygget ska flyttas. Nu är det upp till borgerliga politiker att visa att man värnar även befintliga parker, och inte bara ska plantera nya träd!

Inga kommentarer: