tisdag 26 oktober 2010

Tvångstankar om förortsbor

Kan inte låta bli ...

"Ett viktigt medel för att skapa en mer integrerad stad är att öka människors möjlighet att äga sin bostad, exempelvis genom friköp av kommunala hyresrätter, vilket är särskilt positivt i de områden där de kommunala bostadsbolagen dominerar."

citat ur finansborgarrådets förslag till budget för Stockholms stad 2010

Min fråga är hur i hela världen blir jag mer integrerad om jag köper en allmännyttig hyresrätt i Rågsved och drar på mig stora lån?? Eller kanske frågan är felställd. Kanske det handlar om vem man ska integrera sig med? För med lån ökar förstås integrationen med bankerna, finansvärlden, om det var det man tänkte på?

På något sätt menas att en förändring krävs, för jag som har jobb kan inte vara nöjd med att bo i en hyresfyra, år ut och år in. Jag måste väl vilja göra "bostadskarriär" (det ordet som jag undviker att använda) om jag ska vilja bo kvar i Rågsved, om jag inte måste?

Nej, jag är ingen slav i Rågsved som måste köpa mig fri! Däremot tycker jag det verkar som om borgarna lider av tvångstankar om oss förortsbor. Finns det någon behandling mot sånt, månntro?

I slutänden handlar det om att borgarna inte tycker att våra områden är vidare bra och något att vara stolt över. Vår befolkning måste förändras för att bli bra, det måste byggas villor på koloniområden. Och de som blir kvar av det gamla gardet ska åtminstone inte ha nöjet av en koloni i sjönära läge!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Finns inget som säger att DU måste göra något alls. Du kan fortsätta som hyresgäst i hela ditt liv om du så vill. Med precis samma rättigheter och skyldigheter.

Men det kanske finns vissa av oss som är intresserade av att köpa loss våra hyresrätter och dra på oss lån för att vi tycker att det innebär en större frihet. Att t.ex. kunna renovera lägenheten som jag vill utan att det kostar mig skjortan osv.

Rosa sa...

Om man vill renovera sin lägenhet utan gränser kan man köpa en befintlig bostadsrätt. Det finns sådana i Rågsved. När kommunala hyresrätter omvandlas till bostadsrätter blir det svårare att få en bostad för de som inte har råd att ta eller får ta ett lån.