lördag 18 december 2010

Bottenbetyg för Stockholms äldreomsorg

"Vård och omsorg om äldre är i sig en viktig jämställdhetssatsning. Omkring sju av tio äldre personer som får vård och omsorg och nio av tio anställda är kvinnor. Dessutom svarar kvinnor för större delen av anhöriginsatserna."

Så sant som det är skrivet i Öppna jämförelser om äldreomsorgen 2010. Där framgår också att det finns skillnader mellan kvinnor och män till kvinnors nackdel när det gäller allvarliga fallskador, olämplig eller riskfylld läkemedelsbehandling och funktionsförmåga efter stroke.

För övrigt finns inte Stockholms stad bland de 20 kommuner som har bäst totalresultat, vilket man kunde vänta av en stad som strävar efter "världsklass". I själva verket ligger vi bland de sämsta - mest röda siffror - när det gäller helhetsintryck för hemtjänst och vård- och omsorgsboende.

Konkurrensutsättningen av äldreomsorgen är en katastrof, om man värnar om kvaliteten för äldre kvinnor och män och inte sätter vinsterna för företagen främst. Så det är långt till borgarnas vision om en äldreomsorg i världsklass!

Inga kommentarer: