onsdag 29 december 2010

Striden hårdnar om Rågsveds friområde

I veckans Mitt i Söderort finns två insändare om den planerade småhusbebyggelsen eller i klartext exploateringen av kolonilotterna och arbetsområdet på Bråtegränd, varav jag själv bidragit med den ena. Min vinkel är att området ska bli naturreservat och ingå som en del av Ekopark Syd, till gagn för söderortsborna idag och kommande generationer. Dessutom är det ologiskt att med argument om ökad integration bygga villor på kolonilotter som idag är fungerande arenor för integration i föreningslivets regi.

Det är också ohederligt att använda integrationsargumentet, för om man kör bort kolonisterna försämras livsmiljöerna för Rågsvedsborna - vi som skulle integreras med villafolket. Merparten av de som odlar i Snösätra bor i flerfamiljhus i Rågsved och Vantör. Villabebebyggelse på deras lotter ökar tvärtom skillnaderna mellan människor i området. Det skapar ett "vi och dom".

Den andra insändare är från Lars-Ove Gavelin, Folkpartiet Rågsved. Han lyckas med konststycket att samtidigt hävda att villor i friområdet kan uppfylla småbarnsfamiljers ouppnåeliga drömmar om egnahem och anklaga de som är emot bebyggelsen för att förakta de svaga som "intet äger". Såvitt jag vet har vänsterpartiet varit för all bebyggelse i Rågsved de senaste tolv åren, så Gavelin har fel när han buntar ihop alla som är mot att bygga i naturen.

Jag kan inte se annat än att folkpartisten själv måste vara en drömmare, som inte vet vad nybyggda villor kostar, som inte ser klassaspekterna. Den trädgård som han vill unna barnen i drömmande småbarnsfamiljer, den vill han ta ifrån barnen i kolonisternas familjer. Hemlösa får inte heller några nya hem med borgerlig bostadspolitik, de billiga hyresrätterna säljs ut till bostadsrätter, de nya som byggs har för höga hyror.

Det "Dickenssamhälle" som han målar upp i sin insändare, med ökade klyftor i samhället, har fördjupats med den politik som Gavelins parti står för. Segregationen har ökat i samhället, i skolan, i bostadsområdena och nu vill han köra Rågsvedskolonisterna på porten för att ge plats till miljonvillor i sjönära läge. Kan klassföraktet bli tydligare?

Inga kommentarer: