lördag 4 december 2010

Förortscentrumen tillbaka till folket

Rädda det som räddas kan!

Stockholms stad måste omgående sluta att sälja av egendomar, fastigheter och verksamheter, varje affär av betydelse som den borgerliga majoriteten har gjort har slutat med fiasko. Allmännyttiga lägenheter, förskolor och hemtjänstenheter säljs till underpris. Topp tio är kanske Boultbeeaffären som äntligen granskas i media genom SvD och vänsterpartiets upprepade kritik senast genom anmälan till revisorerna.

Boultbeeaffären får välförtjänta revisorsanmärkningar och koncernstyrelsen med moderata finansborgarrådet Sten Nordin i spetsen ska nu svara på detta. Tystnaden i fullmäktige och i media från moderaterna har hittills varit total. Förmodligen jobbar juristerna för högtryck för att försöka försvara det oförsvarbara. Utöver det sällsynt dåliga genomförandet av affären står nämligen hela upprustningen av förortscentrumen på spel.

Att Boultbee ville köpa centrumen till ett så högt pris borde ha fungerat som ett rödljus för de borgerliga politiker som kvackade i affärer i miljardklassen istället för att blinka grönt och utlösa glädjetjut över affären.

Det visar sig nämligen i revisorsgranskningen att Boultbees ekonomi redan 2008 var "ordentligt ansträngd". Enligt Anders Sundström i DN Lördag hade "det skuldtyngda företaget lånat sina miljarder hos Lehman Brothers och Bank of Scotland, som var två av de finansiärer som drabbades hårdast av finanskrisen." Det var enbart genom att sälja centrum som Boultbee lyckades undvika att visa sina miljardförluster. Detta genomskådade inte de moderata försäljarna av stadens egendom. Vem tar det politiska ansvaret för denna inkompetens?

Nu står vi förortsbor och Stockholms stad vackert med mössan i hand. Inte kan borgarna klandra Boultbee eftersom de i koncernstyrelsen struntade att ställa juridiskt bindande krav om centrumutvecklingen. Inte kan borgarna skylla på oppositionen var varningar hånades av högern i fullmäktige.Inte finns där några miljarder kronor i Boultbees kassa att rusta upp centrumen med.

Stockholmsvänstern ställer nu den berättigade frågan till moderaterna i Stockholms stadshus om vad de ska göra för att rädda situationen. Det är en högst berättigad fråga.

Svaret blir väl som vanligt att det allmänna, alla stockholmare i vår kommun, med våra gemensamma tillgångar får sopa upp efter stadshushögerns extremt dåliga affärer, om något vettigt ska bli gjort. För vi kan inte lämna förortsborna och förortscentrumen att självdö. Hela staden ska vara en bra plats att leva i, bo på och arbeta i. Sorgligt att stockholmarna lämnat över ansvaret för detta till högern.

Det enda raka tycker jag är att kräva att köpet av centrumen går tillbaka. En stad kan inte överlåta åt storkapitalet att utveckla våra förortscentrum. Vänsterpartiet har redan tidigare lagt en motion om att köpa tillbaka de värst drabbade centrumen. Sen får staden ta av kapitalet för att rusta upp centrumen och göra seriösa utvecklingsplaner där företagare, boende, föreningar och boende är delaktiga.

Förortsborna får inte, ska inte bli de slutliga förlorarna i denna affär.

Inga kommentarer: