torsdag 30 december 2010

Kritik mot demensvård i Enskede-Årsta-Vantör

Nu har Socialstyrelsens beslut kommit med anledning av brister i bemanning som många enheter för demenssjuka uppvisade när en oanmäld nationell inspektion gjordes natten mellan den 8 och 9 november. I Enskede-Årsta-Vantör granskades Mårtensgårdens vård- och omsorgsboende som drivs som intraprenad samt Årstabergshemmet som drivs av Attendo. Kritik riktades i bägge fallen. Svar om åtgärder ska lämnas senast den 14 februari.

Mårtensgården saknade rutin för inlåsning/låsta dörrar och det fanns följande brister i verksamheten.

• Personalen har inte alltid möjlighet att ha sådan uppsikt över enhetsdörren att
man ser om någon vill lämna enheten.
• De boende lämnades utan tillsyn på en låst enhet.
• Bemanningen var inte tillräcklig för att tillgodose de boendes trygghet och
säkerhet.


Årstabergshemmet hade följande brister i verksamheten.

• Personalen har inte alltid möjlighet att ha sådan uppsikt över enhetsdörren att
man ser om någon vill lämna enheten.
• En boendeenhet var obemannad mellan klockan 21.00-23.00.
• Bemanningen var inte tillräcklig för att tillgodose de boendes trygghet och
säkerhet.


Vi rödgröna i Enskede-Årsta-Vantör lade redan i september en skrivelse om bemanningen i demensvården och i svaret i november framkom att nivån var lägre än vad som rekommenderas av Stiftelsen Äldrecentrum. Vårt förslag var att bemanna upp till rekommenderad nivå, men det vann inget gehör hos den borgerliga majoriteten, trots överskott i budgeten och trots att staden centralt har avsatt pengar för ökad bemanning i demensvården nästa år.

På samma sammanträde frågade vi om tillsynen från Socialstyrelsen, som hade referats i media. Vi föreslog också ökad bemanning med omedelbar verkan i december, när vi behandlade månadsrapporten. Då framkom att förvaltningen menar att pengsystemet hindrar överföring av pengar - som finns i budgetöverskottet - till äldreomsorgen! Pengen räcker inte till för att bemanna hela Mårtensgården med nattpersonal hela dygnet, eftersom det är så många våningsplan. Mer om detta vansinniga system i nästa blogginlägg.

Inga kommentarer: