onsdag 8 december 2010

Vad vet vanliga väljare om vänsterdebatten?

Det händer inget i vänsterpartiet skriver Mats Olsson i Lund. Vi backar till 4,7 procent enligt SCB och det är statistiskt säkerställt.

"Partiet har nu backat fem val i rad, men partiledningen sitter kvar som om ingenting har hänt. Man undrar hur långt Vänsterpartiet ska tillåtas sjunka innan något ska hända." säger Mats och jag kan bara hålla med.

Vi har en Framtidskommission med en blogg där det skrivs en del, Flamman får hur mycket insändare som helst fick vi veta ikväll när Aron Etzler besökte Vänsterpartiet Vantörs medlemsmöte. Det är bra men inte bra nog. Jag frågar mig hur vanliga väljare märker att denna vänsterdebatt pågår? De som inte läser bloggar?

Vår förening är otålig, därför bjöd vi in till diskussion under temat Vänsterpartiet Idag igår imorgon. Vi fick många trådar att dra i, efter Arons tankeväckande inledning om hur resursbristen kommer att tvinga oss att ställa om hela samhället.

Vi behöver ett ekonomiskt system som uppmuntrar till att göra saker bättre, inte till att konsumera mera. Problemet är att vi lärt oss att tillväxt är för evigt. Att frigöra sig från den tanken kan ta 20 år. Men vi har ont om tid.

Hur kan vi visa för vanligt folk att de tjänar på vår politik, att högerns skattesänkningar underminerar hela vårt trygghetssystem, var en viktig fråga som ställdes i diskussionen. Är kärnkraft en möjlig övergångslösning? Hur gör vi när våra väljare inte gillar våra förslag. Vi måste kunna vinna val, inte bara alltid få rätt, efteråt!

Vänsterpartiet borde ha en unik situation idag menar Aron, som enda oppositionsparti i riksdagen... Vi är trovärdiga när det gäller rättvis fördelning, nu måste vi också jobba för att bli trovärdiga när det gäller att skapa de värden som ska fördelas, trovärdiga när det gäller att lösa samhällsproblemen.

En bra ingång för lokalföreningar är att jobba för att förbättra till synes små problem som är viktiga för människor. För varför ska annars folk tro att vi kan ändra hela den ekonomiska världsordningen?

Inga kommentarer: