torsdag 30 december 2010

Pengsystem - vår tids grundlag?

I samband med diskussioner i stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör om den bristande bemanningen nattetid på Mårtensgården framkom att förvaltningen menar att pengsystemet hindrar överföring av pengar - som finns i budgetöverskottet - till äldreomsorgen! Den av kommunfullmäktige fastställda pengen räcker nämligen inte till för att bemanna Mårtensgården hela dygnet, eftersom det är så många våningsplan.

Något är fundamentalt fel när ett kommunalt pengsystem är så stelt att det hindrar tjänstemännen att föreslå överföringar av pengar till egen driven verksamhet som får kritik från Socialstyrelsen för att inte uppfylla Regeringsformen, Socialtjänstlagen och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd!

Även Årstabergshemmet, drivet av vårdkoncernen Attendo får motsvarande kritik som Mårtensgården. Båda verksamheterna ska givetvis öka bemanningen nattetid, så att kraven i lagstiftningen uppfylls. Räcker inte pengen får man skjuta till från vinsten i övrig verksamhet - finns i överflöd både inom Attendo och i stadsdelsnämnden tvåsiffrigt i miljoner kronor räknat. Och vill man av budgetformalistiska skäl inte skjuta till pengar, får verksamheterna redovisa underskott. Totalen går ändå ihop, med råge.

När det går så långt att penningen styr så tydligt och inte människors behov, hoppas jag att folk vaknar upp och inser hur fel det blivit i välfärden, när marknaden ska in till varje pris. Pengsystemen infördes enbart för att underlätta privatiseringen av välfärden, inte med den enskildes behov i centrum, och finns nu i snart alla kommunala verksamheter. Allt ska säljas är devisen för de borgerliga partierna. Det är dags att göra en oberoende utvärdering om hur pengsystemen förvandlar den gemensamma välfärden, motverkar samarbete och undergräver socialtjänstlagen inifrån!

Inga kommentarer: