söndag 23 januari 2011

Barnomsorgsgarantin riskerar att spricka

Än är inte loppet kört, men det finns en klar risk att barnomsorgsgarantin i Enskede-Årsta-Vantör inte klaras i januari. Detta debatterades på stadsdelsnämndens möte i torsdags, på initiativ av vänsterpartiet. En oroad pappa hade skrivit till nämndens ordförande med kopia till undertecknad, om att 130 barn stod i kö för plats i januari, utan ordentlig information om vad som planeras och hur det kunde bli på det här sättet.

Nämnden har i enighet startat många förskoleavdelningar, det kan inte oppositionen klaga på. Men de som styr ska klara biffen, därför måste borgarna förklara för föräldrarna hur de ska få fram förskoleplatserna i tid. Borgarna svarade att de hade gett mer pengar till förskolan och planerar in förskolor när nya bostadsområden byggs. De försvarade sig med att det är svårt att få fram lokaler och personal, och tänker sig paviljonger som alternativ.

Det borgerliga ska samarbeta med privata förskolor för att klara garantin. Hur det ska gå till blev osagt. Man visste inte ens hur många privata som är med i förskolekön. Den som innebär att man mot pengar tar ansvar för garantin och inte kan välja och vraka bland de sökande barnen. Förvaltningen ska återkomma med besked om hur många privata förskolor som är med i kön. För vår del tror vi mer på att kommunens förskolor ska ordna platserna.

Positivt är att kön på en vecka minskat från 110 till 60 garantibarn, men ingen vet hur det slutar för januari. Förvaltningen håller på att anställa förskollärare, men alla kan inte komma bums på grund av uppsägningstider. Jag påpekade att förvaltningen också måste ha beredskap för att snabbt få fram tillfälliga förskolelokaler, eftersom vi har erfarenhet av att förskolor bränns ner och får skador som gör att de inte kan användas.

Förskolesituationen är säkert något vi kommer att diskutera många gånger under kommande fyra år. Oppositionen lovar att bevaka denna fråga, som är så viktig för alla föräldrar. Det gäller att tänka nytt, ha stenkoll på planeringen och ta vara på alla kreativa förslag. Informationen till föräldrarna måste vara glasklar. Minns själv hur det var, vi fick inte förskoleplats till äldsta sonen förrän han var över två år och det efter många timmar i telefonkö.

Det är upp till moderaterna och folkpartiet att styra i Enskede-Årsta-Vantör så att alla barn får förskoleplats i tid. Men också att grupperna inte rusar i höjden, så att förskolan blir förvaring snarare än en start på det livslånga lärandet.

Inga kommentarer: