lördag 8 januari 2011

Nej till klassamhälle på ålderns höst

Nya trygghetsboenden i de nedlagda servicehusen i Stockholms stad blir så dyra att det bara är pensionärer med mycket hög pension som har råd att bo där, bostadsbidragen till trots. Hyrorna höjs med 37 procent. Om detta skriver Anna Gustafsson i dagens SvD

Risken för att låginkomsttagare inte har råd att bo i trygghetsboenden har vänsterpartiet i stadshuset varnat för i en interpellation i kommunfullmäktige. Svaret från äldreborgarrådet var dock förnekande. Nu får våra varningar stöd från Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet.

Som vanligt är det de som har pengar som tjänar på valfriheten, tryggheten gäller inte alla äldre. I servicehus där tidigare pensionärer med låg pension, ofta kvinnor, har haft ett tryggt boende flyttar nu välmående pensionärer som sålt villan in. Kan klassamhället få ett tydligare ansikte?

Totalt är tio servicehus beslutade att lägga ned. Att lägga ned är dock "helt vansinnigt" enligt professorn eftersom vårdbehoven ökar. Vänsterpartiet har hela tiden sagt att trygghetsboenden vara komplement och inte ersätta servicehus.

I vårt område har vi fortfarande kvar Rågsveds servicehus, Enskede Nya servicehus och Enskededalens servicehus. Vänsterpartiet Vantör har i lokala programmet en punkt om att bevara Rågsveds servicehus. I stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör kommer vi att kämpa för alla servicehusen.

Inga kommentarer: