måndag 24 januari 2011

Hemlösa göre sig ej besvär

Hemlösheten är ofattbart nog osynliggjord i Enskede-Årsta-Vantörs verksamhetsplan, klubbad av den borgerliga majoriteten, baserad på en borgerlig budget i stadshuset. Detta trots att vi hade 329 hemlösa i senaste mätningen 15 april 2010, 54 fler än 2008, 91 fler än 2006. Inget annat stadsdelsområde hade fler hemlösa än Enskede-Årsta-Vantör. De som låg närmast var Södermalm med 219 och Farsta med 214 hemlösa.

När vänsterpartiet lyfte frågan i debatten fick vi veta att hemlösheten är komplex, att man inte kan klumpa ihop hemlösa, att man minsann bygger nya bostäder och så vidare. Att hemlösheten inte är enkel att lösa är knappast argument mot en samlad plan, snarare tvärtom. När vi har 51 hemlösa mellan 20 och 25 år bör det vara tillräckligt tungt för att sätta alla klutar till. Men nej.

Om det är att klumpa ihop hemlösa att ha en tydlig plan, som vi rödgröna vill, är det bra mycket bättre än att osynliggöra hemlösa som borgarna gör. Kanske beror oviljan att tala om hemlösheten att man har så lite att komma med? För utförsäljningen av allmännyttan har inte gynnat hemlösa, tvärtom har antalet billiga bra hyresrätter minskat rejält. Kanske för att missbruksvården skärs ned? Eller för att väntetiden till budget- och skuldrådgivning är tio månader?

En halvtidsanställd ska jobba med hemlösheten fick vi veta. Det blir inte många minuter över för var och en av de 329 hemlösa. När oppositionen önskade en redogörelse från förvaltningen om hemlösheten som vi fått tidigare uppmanades vi författa en skrivelse. Inte ens det kunde vi enas om vid sittande bord. Till slut kom det ändå en fråga från borgerligt håll om att få information om arbetet med hemlösheten. I det kan vi inte göra annat än att instämma.

Inga kommentarer: