tisdag 4 januari 2011

V-Vantörs program, punkt 11-15

Även om vi rödgröna inte vann valet kommer Vänsterpartiet i Vantör givetvis att arbeta vidare för att förverkliga våra förslag som vi formulerat i vårt lokala 25-punktsprogram. Alla är välkomna att bidra i det arbetet, mer information finns på vår hemsida, samt att komma med fler förslag till frågor som vänstern borde driva - tillsammans med dig förstås!

PROGRAM

I Vänsterpartiets Vantör bor alla nära naturen i bra billiga bostäder, det är rent och snyggt, våra skolor ger den bästa starten i livet, roliga lekplatser, spännande centrum, det är ljust och tryggt, vi har flera arbetsplatser, tunnelbanan går till Älvsjö och vi har kultur, idrott och mötesplatser för alla.


Här kommer våra fem punkter som rör

Jobb, bostad och kollektivtrafik

* Bygg billiga hyresrätter – unga ska kunna flytta hemifrån och hemlösa få ett hem
* Flytta ut kommunala och statliga jobb från centrala staden
* Förläng gröna tunnelbanelinjen från Hagsätra till Älvsjö
* Mer affärer, kultur och aktiviteter i Vantörs centrum - köp tillbaka Högdalen C
* Rätt till arbete och omskolning – ingen ska behöva gå långtidsarbetslös

DAGENS VERKLIGHET
Idag är det brist på billiga hyresrätter, eftersom allmännyttan till stor del har sålt ut sina till bostadsrätter och de nya har skyhöga hyror. Det krävs statligt stöd för att bostaden ska vara en social rättighet. Nya hus vill vi bygga till exempel på parkeringsplatser, som kan byggas på med lägenheter. Linje 19 behöver dras till Älvsjö för att anknyta till pendeltåget. Det behövs när vi blir fler söderortsbor. Södra förorterna har för lite arbetsplatser, vilket försämrar möjligheterna för våra centrum att överleva. Ingen ska behöva gå långtidsarbetslös, utan få vuxenutbildning och möjlighet till arbete. Om vi flyttar ut kontor skapas fler jobb i förorterna, bättre kundunderlag för affärerna och fler lägenheter i city. Vi behöver tänka nytt för att förortscentrumen ska klara konkurrensen från stormarknader. Boultbees köp av Högdalens C skapade bara problem. Staden bör undersöka möjligheterna att köpa tillbaka det som såldes. Vi vill ha utvecklingsplaner för små förortscentrum, där alla aktörer inbjuds att samarbeta. Affärer, kultur och offentlig service i en bra mix ger kreativitet och attraktivitet.


I morgondagens blogginlägg kommer våra punkter 16-20 om Trygghet på äldre dagar.

Inga kommentarer: