onsdag 5 januari 2011

V-Vantörs program, punkt 16-20

Även om vi rödgröna inte vann valet kommer Vänsterpartiet i Vantör givetvis att arbeta vidare för att förverkliga våra förslag som vi formulerat i vårt lokala 25-punktsprogram. Alla är välkomna att bidra i det arbetet, mer information finns på vår hemsida, samt att komma med fler förslag till frågor som vänstern borde driva - tillsammans med dig förstås!

PROGRAM

I Vänsterpartiets Vantör bor alla nära naturen i bra billiga bostäder, det är rent och snyggt, våra skolor ger den bästa starten i livet, roliga lekplatser, spännande centrum, det är ljust och tryggt, vi har flera arbetsplatser, tunnelbanan går till Älvsjö och vi har kultur, idrott och mötesplatser för alla.


Här kommer våra fem punkter som rör

Trygghet på äldre dagar

* Hemlagad mat på äldreboenden, sociala aktiviteter och rätt till promenader
* Rädda Rågsveds servicehus – gör inte om till trygghetsboende med sämre service
* Bygg äldrebostäder i Högdalens centrum
* Högdalens vård- och omsorgsboende återtas i stadsdelens regi när avtalet löper ut
* Rätt att välja kommunal hemtjänst i Rågsved och Hagsätra

DAGENS VERKLIGHET
Idag får många äldre inte äta hemlagad mat på äldreboendet. Maten körs ibland långa vägar med lastbil från annan ort. I Rågsved räddades Vantörs måltidsservice från nedläggning till priset av att Sturebyköket lades ner. Om vi renoverar kök i äldreboenden skulle fler äldre få hemlagat, flera jobb skulle skapas och utsläppen minska. Enligt revisionsrapporter brister det i sociala aktiviteter och utevistelse i äldreomsorgen, vilket inte är acceptabelt. Borgarna lägger ner tio servicehus i staden för att göra trygghetsboende. Om nedläggning av Rågsveds servicehus eller annat servicehus i området föreslås går vi emot. Vi vill istället bygga nya trygghetsboenden med rimliga hyror, till exempel i Högdalen, där många äldre bor tre trappor upp utan hiss. Äldreomsorgen ska vara trygg, allmänheten ha full insyn och skatten gå till omsorg och inte vinst. Därför vill vi ta tillbaka Högdalens vård- och omsorgsboende i kommunal regi när avtalet med Carema löper ut och återinföra kommunal hemtjänst i Rågsved och Hagsätra. Efter den olagliga avknoppningen till Vantörs hemtjänst AB är valfriheten begränsad till privat hemtjänst i området.

I morgondagens blogginlägg kommer våra punkter 21-25 om Satsa på miljö och fritid

Inga kommentarer: