onsdag 5 januari 2011

Hoppas på Hagsätraborna den 13:e

Idag damp handlingarna till årets första sammanträde den 20 januari med Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ner i brevlådan (ligger inte ute än på Insyn, men jag länkar för den som vill söka senare).Tre tunga kuvert är fyllda med allt från verksamhetsplan, riktlinjer för föreningsbidrag och uppföljningar av vård- och omsorgsboenden till svar på oppositionens skrivelse om hot och våld inom försörjningsstöd. Dessutom flera remissvar, bland annat yttrande över en planerad och välbehövlig ny ungdomsgård i Hagsätra.

Till de andra ärendena på dagordningen återkommer jag. Speciellt viktig är verksamhetsplanen som visar vad förvaltningen kan (och inte kan) göra med den budget som ställs till förfogande och de mål som borgarna i Stadshuset satt upp för stadsdelsnämnderna. Det man inte kan göra (på grund av låga skatter), det får man ofta läsa mellan raderna i kommunala dokument. Eller i MBL-protokollen. Verksamhetsplanen oläst kan jag ändå utlova en rejäl reservation!

Däremot vill jag kommentera förslag om ny ungdomsgård, där jag vet att en del närboende är kritiska, bland annat mot att huvudingången blir från gårdssidan och inte från centrum. Redan idag har man bekymmer med ungdomar som röker i porten på gården, som för liv, fönsterkross, fimpar och glasbitar gör det farligt för de små barnen att leka. Flera boende är rejält bekymrade över den oroliga miljön.

I förvaltningens tjänsteutlåtande framgår att ungdomarna på ungdomsgården har påverkat planerna, barnkonsekvensanalys är gjord, vilket är utmärkt. Däremot saknar jag helt information från samrådet och om förvaltningen är medveten om grannarnas oro. Säkert gör större bättre lokaler att en del av de ungdomar som hänger ute kommer in på ungdomsgården istället, och därmed kan störningarna minska.

Inte desto mindre måste nämnden lyssna på grannarnas oro, synpunkter bemötas och förslaget om att lägga entrén på centrumsidan jämföras med det liggande förslaget. Finns det några nackdelar med att lägga entrén mot centrumsidan? Jag vet inte, för det står något i ärendet. Men ett är klart. De boende och ungdomarna kommer att vara nära varandra oavsett var entrén förläggs, det är därför viktigt att den nya ungdomsgården byggs som ett gemensamt projekt i Hagsätra.

Vi som stadsdelspolitiker måste få hela bilden klar. I en lokal demokrati ska vi lyssna på alla parter, och sedan fatta beslut. Därför hoppas jag att grannar till den planerade ungdomsgården och även ungdomarna passar på att framföra synpunkter på det första öppna stadsdelsnämndsmötet med frågestund torsdagen den 13 januari kl 18.30 i förvaltningens lokaler på Slakthusplan 4, ingång från gården Palmfeldtsvägen 19 C, T-Globen.

PS den 20 januari då stadsdelsnämnden beslutar om ärendena är det också öppet för allmänheten, men ingen frågestund. Då får folket bara lyssna, men en stor grupp medborgare som tiger men hör vad som sägs av politikerna är också ett sätt att påverka. Jag rekommenderar alla som har något viktigt att säga att komma på bägge sammanträdena. DS
.

Inga kommentarer: