torsdag 12 januari 2012

Finskspråkig förskola i Enskede-Årsta-Vantör?!

En hel förskoleavdelning, rättare sagt 19 barn i Enskede-Årsta-Vantör, köar för en plats i finskspråkig förskola enligt en ny kartläggning av utbildningsförvaltningen som kommer upp i nästa utbildningsnämnd. Det är flest sökande barn i Enskede-Årsta-Vantör av alla stadsdelar.

Enligt kartläggningen har Enskede-Årsta-Vantör inga platser i finskspråkig förskola, som ingår i den gemensamma förskolekön. Förskolor som tillhör kön får extra betalt för att hjälpa till med att uppfylla barnomsorgsgarantin.

Barn som idag går i finskspråkiga förskolor (som tillhör kön) bor runt om i hela staden. En del bor kanske i Enskede-Årsta-Vantör. Det kan också finns barn som köar till en finskspråkig förskola som inte är ansluten till den gemensamma kön.

Hur som. Verkar troligt att vi skulle behöva en finsk förskoleavdelning i Enskede-Årsta-Vantör, kanske det går att inrätta en finsk avdelning i någon av våra planerade förskolor? Det vore förstås en klar förbättring för de famlijer som idag måste åka långt med sina barn till en finsk förskola.

Lagen om nationella minoriteter ger finskspråkiga barn rätt att gå i finskspråkig förskola. Om lagen funnits då jag växte upp kunde jag ha lärt mig finska ... Min mamma var nämligen från Finland. Trots tre ABF-cirklar lyckades jag aldrig lära mig språket. Så det blir engelska med släktingarna!

5 kommentarer:

Laura sa...

Hej Rosa,

Vi bor i Finland och ska nu när som helst få barn. I Augusti är det tänkt att vi ska flytta till Hägersten och undrar därför nu om du vet om det finns någon finsktalande förskola i närheten?

Rosa sa...

Hej! Jag ska kolla upp saken och höra av mig till er så snart jag kan.
Med vänlig hälsning Rosa

Rosa sa...

Hej
jag har sökt på Jämför Service, Stockholms stad hemsida och hittar tyvärr ingen finsktalande förskola i Hägersten. http://www.stockholm.se/-/Jamfor/?enhetstyp
Den jag hittar finns på Södermalm
http://www.soderforskolor.com/
Sedan står det i presentationer att vissa förskolor har finsktalande personal.
Med vänlig hälsning Rosa

Rosa sa...

Hej igen, det finns fler finska förskolor, men inte på södra sidan, utan inne i stan. Här hittade jag fyra finska förskolor: http://www.stockholm.se/-/Jamfor/?enhetstyp=1c21b68051364b4398e3cca969d20760&slumpfro=376406013&ingaomraden=False&omraden=Kungsholmen,Norrmalm,Ostermalm&val=&ingetval=1&sekundaraval=Inriktning+finska+spr%c3%a5ket,&ingetsekundartval=0,1
Hälsningar Rosa

Rosa sa...

Hej igen,
fick just veta att det i vår ska öppna en förskola nära Telefonplan, med en finskspråkig grupp! Ring stadsdelsförvaltningen telefon
508 23 000 om du vill veta mera.
Med vänlig hälsning Rosa