söndag 16 mars 2014

Lokalt program mot nazism behövs!

Kan en skrivelse till en stadsdelsnämnd vara mer angelägen? I dessa groteska tider när nazister angriper demokrater, feminister, barnfamiljer och fredliga manifestationer mot nazismens världsbild. När angrepp från nazister inte utreds ordentligt som i Uppsala. När människor nästan slås ihjäl som i Malmö. När 14 människor mördats av nazister de senaste tio åren i Sverige.

Jag menar socialdemokraternas och vänsterpartiets förslag om lokalt program i Enskede-Årsta-Vantör mot nazism, rasism och främlingsfientlighet som kommer upp på stadsdelsnämnden till beslut nästa torsdag. En kan tro det vore självklart att gå före med ett lokalt program. Vi tänkte det kunde arbetas fram och presenteras på medborgarmöte, fritidsgårdar och öppna förskolor. Föreningslivet skulle också få säga sitt.

Tråkigt nog vill stadsdelsförvaltningen skjuta frågan centralt. Fine, om nämnden går ihop och skriver till kommunfullmäktige. Men ett centralt program tar tid att få fram, även om viljan skulle finnas. Ett lokalt program kan vi arbeta fram mycket snabbare, där ungdomarna, barnfamiljerna, pensionärerna - ja alla kan vara delaktiga. Vilken mäktig manifestation mot nazismens fula tryne!

PS När rödgröna styrde Vantörs stadsdelsnämnd 2003-2006 tog vi fram ett lokalt 20-punktsprogram som var styrdokument för stadsdelsnämnden vid sidan av de centrala målen och programmen. DS

Inga kommentarer: