söndag 5 september 2010

De nya extremisterna

Kommer stockholmarna att acceptera att deras barn bara kan gå i skolor eller att deras anhöriga bara kan bo på ett äldreboende där personalen inte är garanterade kollektivavtal, där offentlighetsprincipen inte gäller,där personalen inte har meddelarfrihet och där ägarna kan ta ut vinst istället för att förbättra kvaliteten?

Jag tror inte det, om folk får klart för sig vidden av nya arbetarpartiets politik, som inte alls är moderat utan extrem. Jag vill bidra till folkupplysningen genom några klipp ur Moderaternas Valmanifest för Stockholms stad (mina kursiveringar):

"Vi vill värna den kommunala kompetensen. Stockholms stad ska inte bedriva verksamhet som kan bedrivas i enskilda företag. Vi vill fortsätta att upphandla verksamhet och lägga på entreprenad för att på så sätt både skapa möjligheter för nya företag och skapa mer mångfald för stockholmarna." (sidan 6, valmanifestet)

Ska det citerade tolkas som att precis alla förskolor, skolor, äldreboenden, gruppbostäder, fritidsgårdar etc. ska drivas av företag och att kommunen därmed bara ska ägna sig åt myndighetsutövning? Visserligen har politiken drivits i den riktningen de senaste fyra åren, men alliansen har inte uttryckligen sagt att kommunen inte alls ska driva någon av dessa verksamheter.

"Vi vill att valfriheten och mångfalden inom äldreomsorgen stärks genom att kommunen träder tillbaks till förmån för de äldres egna val. Vi vill se en utveckling där det offentliga åtagandet mer fokuserar på kvalitetssäkring av boenden och tjänster som finansieras gemensamt, samt kontroll av kvaliteten." (sidan 12, valmanifestet)

Det antas att de äldre egentligen bara vill ha privata utförare, och att kommunen på något vis har påtvingat dem kommunal regi, vilket inte är sant. Visserligen säger M inte att det offentliga åtagandey endast ska bara ska ägna sig åt uppföljning, men en sådan utveckling underförstås som önskvärd.

Stockholms väljare har rätt att få en ett ärligt svar från M, ska all kommunal verksamhet bort om M vinner valet, eller kan M nöja sig med den tredjedel eller något mer som man redan har privatiserat?

Inga kommentarer: