tisdag 28 september 2010

Stoppa privatiseringen av naturen

Idag beslutar exploateringsnämnden om en markreservation för NCC och eventuell bebyggelse av villor i Rågsveds friområde, på två koloniområden och på Bråtegränd.

Detta miljövidriga förslag är en följd av en borgerlig valseger, en politik som hellre bygger för en besutten medel- och överklass än ser till att värna naturen och livsmiljön för vi som redan bor i förorternas hyres- och flerbostadshus.

Vänsterpartiet vill istället göra Rågsveds friområde och Högdalstopparna till naturreservat och skydda och utveckla denna gröna kil, inte exploatera den. Vi är därför helt emot att bygga bostäder där.

Friområdet har bevarandevärda våtmarker viktiga för dagvattenrening, som kan användas till exempel i en naturskola för att tydliggöra kretsloppet. Vi vill öka skyltningen i området och ha fler naturvandringar varför inte i hyresgästföreningens regi. Många Rågsvedsbor har ännu inte upptäckt våra fina grönområden.

Genom att nu börja en planering för villabebyggelse visar borgarna korten, hellre privatisera och stänga av naturen för de som bor i flerfamiljshusen än att satsa på att tillgängliggöra naturen för allmänheten. Egennytta går före allmännytta.

Kolonilotterna tänker man helt frankt flytta, precis som på Årstafältet. Så handskas man inte med människor som har haft sina lotter i många år, de flesta bor i Rågsved och Vantör och deras lott är ett andningshål i tillvaron. Dessutom är koloniområdena öppna för allmänheten att ströva igenom, i motsats till villatomter.

Bostadsbristen i Stockholm löses inte med småhus eller villor och de värden som försvinner om marken exploateras går inte att återskapa. Småhus för rika ökar inte integrationen i Rågsved. Det här förslaget ställer bara folk mot folk.

Inga kommentarer: