måndag 20 september 2010

Siffror om valet och tankar framåt

Blytung måndagsmorgon efter beskedet att främlingsfientliga Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och att vi rödgröna inte lyckades få förtroende att styra landet, länet och huvudstaden.

Vänsterpartiet går tillbaka både nationellt och lokalt, trots att högern styrt i fyra år med ökade klyftor och minskad social trygghet. Det kräver förutsättningslösa diskussioner om den roll vänsterpartiet ska ha och hur vi ska jobba i framtiden. Jag tror dock att den väg vi så smått börjat på i Vantör är riktig lokalt, att vara ute där folk rör sig och möta människor, vare sig det är i en kvällsöppen valstuga i Högdalen eller på valborgsfesten i Rågsved. Vi måste möta människors frustration och ilska och bidra med konstruktiva diskussioner om vad som är orsak och verkan.

I Östra Söderort och Vantör är V rödare än Stockholm och Sverige totalt. Till riksdagen röstade 5,6 procent i Sverige på oss, 7,4 procent i Stockholm och 10,3 procent i Östra Söderort (ökning från 9,8). I Vantör hade vi som mest 16,6 procent för V till riksdagsvalet i ett distrikt i Högdalen och 14,9 i det distrikt i Rågsved där jag bor.

Att SD kommer in i riksdagen är inte oväntat, vi har märkt av tendenserna i Vantör och enligt de preliminära resultaten når de över 7 procent i ett par valdistrikt i Hagsätra. I Östra Söderort totalt hade de dock "bara" 4,5 i riksdagsvalet jämfört med 5,7 procent i landet.

I kommunfullmäktigevalet går Vänsterpartiet bakåt från 7,9 till 7,4 procent. Vi förlorar ett mandat men har vunnit 197 röster. I Östra Söderort fick V 10,2 procent (minskning från 10,5) men 387 fler röster. SD har "bara" 3,8 procent i kommunfullmäktigevalet i Östra Söderort, vilket är lägre än i riksdagsvalet. I Vantör fick V som mest 16,6 procent i kommunfullmäktigevalet i det distrikt där jag bor (och där fick SD "bara" 3,5 procent) och 15,4 procent i ett distrikt i Högdalen.

I landstinget går vi preliminärt tillbaka från 6,6 till 6,1 procent.

Inga kommentarer: