söndag 14 november 2010

Moderat feltänk om barriärer

När skog skälls för att vara barriär får man se upp.

Då frågar jag mig vems intressen som styr. Det känns befogat efter att ha läst stadsbyggnadsrådet Regina Kevius (M) uttalande i DN om markreservationen till NCC för att bygga minst 75 villor på Bråtegränd och två koloniområden. Det område som Rågsvedsbor vill skydda och göra till Ekopark Syd.

"Stora barriärer mellan områden är aldrig bra, vare sig det är en motorväg eller en skog. Det är klart att ett nytt område inte kan vara en isolerad plats", säger Kevius.

Ska vi tala barriärer är det inte skogen utan upplaget på Bråtegränd som är barriär med stort B. Det förstör miljön med utsläpp, buller, tung trafik, otrygghet och fula klottrade byggnader. Om den politiska enigheten i dåvarande Vantörs stadsdelsnämnd hållit i sig, hade upplaget varit borta idag.

För att inte skapa nya barriärer måste upplagsområdet återgå till natur och bli en del av Ekopark Syd. Det är vad vänsterpartiet vill. Om Kevius istället säger ja till villor bygger hon nya barrärer. Oaser för kolonister och naturälskande söderortsbor blir privat mark, instängslad, där allemansrätt inte råder. Det blir bara de som har råd att köpa villor som får njuta naturen.

Vi som bor i hyresrätt ska blandas upp med villaägare för att bli bättre integrerade tycker moderaterna. För mig är den gemenskap över gränser som skapats i koloniföreningarna integration i bästa mening. Om integration vore målet skulle staden istället för att förstöra kolonier utreda möjligheter att mitt i höghusområden bygga villor och mitt inne i villaområden bygga allmännyttiga hyresrätter. Men av miljöskäl ska helst inga villor byggas alls i Stockholm.

Sanningen är att villorna i Rågsveds friområden inte är tänkta att byggas för vanliga Rågsvedsbor, utan för en inflyttande övre medelklass. De kommer inte att bidra till ökad integration, tvärtom. Om de ska lockas duger det inte med villor nära höghus, men ett vackert naturläge kan duga. Och säkert kommer mäklarna inte att kalla området för Rågsved ...

Inga kommentarer: