tisdag 23 november 2010

Moderaterna hukar om Snösätra

Ikväll hade vi områdesmöte för Hagsätra och Rågsved om aktuella frågor. Jag kan inte påstå att Hagsätraskolans matsal var fullsatt, men ganska många boende hade hittat dit trots det ruggiga vädret. Från oppositionen var alla tre partiet representerade.

Polisen bekräftade att hasch och marijuana ökat, vilket är nytt i våra områden. När oppositionen nyligen tog upp narkotikan i nämnden var majoriteten dock mer intresserad av att alkoholen minskat än att narkotikan ökat.

De konstgräsbeklädda kullarna i Rågdalen kom också upp, folk anser inte att de passar i Rågsved, vilket jag instämmer i. Finns de som gillar eländet också enligt exploateringskontoret. Uppenbarligen fanns ett annat förslag om park a la Enköping, men det stöp på pengar till driften. Om jag uppfattade saken rätt. Något som kostar lite mer har staden inte råd med när man sänker skatten.

Positiva nyheter är iallafall att IKANO bygger en ny ungdomsgård i Hagsätra Centrum, det är behövligt med tanke på de bedrövliga lokaler som används idag.

Stadsbyggnadskontoret slängde ut en trevare om att bygga på bollsplanen mitt emot Lidl, för att bekosta konstgräs vid Rågsveds Centrum. Värt att tänka på, även om planen används av korpfotbollen. Rågsved och våra ungdomar har nog större glädje av konstgräs i centrum än av denna avides belägna plan.

Bostäder kanske kan byggas ovanpå Lidl och över parkeringsplatsen som står ganska biltom, då har de åtminstone chans på fler kunder... Även längs Bjursätragatan kan man bygga fler bostäder, till exempel i Snösätra där det nu ligger en affär och en likaledes ganska tom parkeringsplats. Det bör inte behöva rubba planerna på aktiviteter för ungdomar, cykelbanor och annat kul som planeras.

Överhuvudtaget efterlystes långsiktighet och områdesplanering av de kloka mötesdeltagarna. Det bästa områdesmötet tyckte vi från S och V unisont.

Den hetaste frågan under kvällen var dock hotet om bebyggelse på kolonierna i Snösätra och på Bråtegränd, tjänstemännen från stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret betonade gång på gång att inget beslut är fattat, det finns bara "direktiv" om utredning av lämpligheten av bebyggelse.

Men att ens utreda bebyggelse i detta biologiskt känsliga område är skrämmande. Från Kräpplagruppen påpekades det bakvända med att beslutet om markreservation till NCC kom innan programsamrådet. Ett önskemål var att biotoputredningar som staden gör kan läggas på hemsidan. Kanske till samrådet var svaret, för sent ropades från salen!

Moderaterna som styr de politiska nämnderna för byggnation och även folkpartiet lyste märkligt nog med sin frånvaro, bara KD-ordföranden i stadsdelsnämnden fanns på plats. Detta uppfattades inte som positivt av de boende. Vågar inte moderaterna försvara sina egna beslut är frågan?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas att politikerna på allianssidan tar sitt förnuft tillfånga och låter kräppladalen bli naturreservat. Jag har inte kunnat engagera mig så mycket sista tiden eftersom min dotter opererats men snart är jag med i spelet igen...

Jag påpekar igen för de som inte har riktigt koll på de biologiska värdena: Området behöver ett biotopskydd med tanke på de värden som finns, det skriver även tjänstemän på skogsstyrelsen under på. Att i det läget förorda en bebyggelse vore att begå politiskt självmord.

Jag kommer när tid blir att göra en komplett lista på de rödlistade och de signalarter som påträffats i området men det tar lite tid eftersom rödlistan uppdaterats 2010 vilket kommer att innebära att fler arter tillkommer i området bla tallticka. Mvh //Danne

Rosa sa...

Jättebra Danne! Vi behöver din kunskap, den är jätteviktig för att övertyga om att området inte ska bebyggas. Hälsningar Rosa