måndag 1 november 2010

Vårdnadsbidrag poppis bland rika

Fler vill vårda barn med bidrag ropar City ut i en rubrik idag, där det visar sig att allt fler miljoner kronor delas ut i vårdnadsbidrag i Stockholms stad. Förra året betalades 24 miljoner kronor ut och i år är prognosen 28 miljoner kronor.

Som vanligt har de som har pengar också koll på var man kan få ut bidrag, det är nämligen antalsmässigt flest föräldrar på Östermalm och Bromma som tog ut vårdnadsbidraget första kvartalet 2010. Rinkeby-Kista kom på tredje plats. I Enskede-Årsta-Vantör var det 71 som tog ut bidraget på heltid och 26 på deltid.

Hur man använder bidraget skiljer sig. De som har råd förlänger föräldraledigheten en kortare tid och väntar in förskoleplats medan andra är hemma flera år. När kvinnor i Rinkeby vårdar barn kommer de längre ifrån arbetslivet, medan föräldrar på Östermalm tvärtom kan satsa mer på jobbet genom att använda bidraget som delbetalning för en barnflicka. Eller en jämställd pappa i Bromma kan ta ut bidraget som utfyllnad när föräldradagarna är slut, och har råd med det!

Det enda raka ur barnperspektiv vore att bygga ut föräldraförsäkringen, med en ersättning som alla kan leva på. Då kan även barn till ensamstående föräldrar få vara hemma längre. Och om försäkringen är individuell kan barn få lika mycket av pappa som av mamma, som på köpet får lättare i arbetslivet. Vinna-vinna-situation med andra ord!

Inga kommentarer: