tisdag 29 juli 2014

Punkterade argument för vinster i skolan

Ett mycket bra slutinlägg i debatten om vinstdrivna skolor från Ideburna skolors riksförbund http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/forandring-vantar-for-vinstutdelare_3780296.svd

På punkt efter punkt visar det sig att argumenten från vinstförespråkarna i skolan är uppblåsta. Först var det valfriheten som skulle försvinna om vinster i välfärden förbjuds, men då räknades tydligen inte de ideellt syftande skolorna. Det är alltså bara valfriheten att välja vinstsyftande skolor som försvinner. Sen ojades det över att de ideella inte skulle ha kapital för att ta över skolor som kapitalet lämnat, men då var det kapital för att expandera och köpa upp skolor på en marknad. Det handlade inte om att nöja sig med att driva skola med skolpeng utan spekulation i framtida försäljning. 

Debatten mellan riksförbunden för friskolor har klargjort att det finns företag som vill driva skola om de själva tjänar pengar och att det finns ideella som vill driva skola för att tjäna eleverna. Vänsterpartiet har drivit motståndet mot vinster i välfärden och sätter frågan främst i valet. Till syvende och sist handlar det om vilket samhälle vi vill ha, för skolan är en av våra viktigaste demokratiska institutioner.

Inga kommentarer: