måndag 14 juli 2014

Valrörelsen för vinster i välfärden vevar på

Nu uttalar sig även Carola Lemne i frågan om vinster i välfärden. Inte oväntat då hon är Vd för Svenskt näringsliv. Hon argumenterar på välkänt manér - brister finns även i offentlig välfärd, vinster från skattemedel i byggbranschen accepteras, privata tandläkare accepteras mer än privat sjukvård, företag måste kunna göra vinst för att kunna ha en buffert etc. 

För det första: brister i offentlig verksamhet är lättare att åtgärda än i privat verksamhet pga offentlighetsprincip, meddelarfrihet samt politikens direkta styrning. 
För det andra: marknadstänkande och skattesänkarpolitik pressar även offentlig verksamhet. 
För det tredje: det är lättare att kontrollera kvalitet i ett bygge än i äldreomsorgen. 
För det fjärde: när privat tandvård drivs i småföretag uppstår inte övervinster och skatteplanering i stor skala som när riskkapitalbolag tar över. 
För det femte: privat välfärd finansieras med ersättning av skattepengar som betalas i förskott och ofta kan lokaler hyras, så det krävs inte så stora investeringar som utmålas av vinstförespråkarna (om det inte handlar om att köpa upp nya företag men det är en annan femma.)

För ett par dagar sedan var det Attendos Vd som också talade i egen sak om att förbud mot vinster i välfärden och valfrihet inte går att förena, vilket jag då argumenterade emot i en blogg här: 
http://rosabloggar.blogspot.com/2014/07/attendo-malar-upp-motsattning-valfrihet.html

Valrörelsen för vinster i välfärden går nu in i ett allt mer intensivt skede. Vänsterpartiet står pall och står för det enda radikala alternativet, förbjud vinst i välfärden. Då kan vi lämna de extrema ländernas skara och bli ett av alla de länder som har insett att välfärden inte är en vara som alla andra.

Inga kommentarer: