fredag 11 juli 2014

Tiggarna är här så länge det inte blir bättre i hemländerna

Det förstärkta uppsökande arbetet och tiggartelefonen som Stockholms stad lanserade i början av sommaren handlar om att få de tiggande EU-migranterna att åka hem. Inte söka mer långsiktiga lösningar på den urfattiga tillvaron i hemlandet och försök till nödtorftig försörjning i Sverige. 

Detta sades aldrig i klartext tidigare även om vi var många som var skeptiska. Om de frivilliga gratisresorna hem skriver Aftonbladet här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19205911.ab

Antar att tiggartelefonen som skulle användas av de som oroade sig över tiggarnas väl och ve men bollades runt framförallt bidrar till att myndigheterna får reda på var tiggarna bor, så att de snabbare kan avhysas alternativt frivilligt fås att ge sig av hem. Utan att deras försörjning lösts i hemlandet. 

Vi kan aldrig avhysa bort fattigdom eller tro att gratisresorna hem rensar gatorna för gott i Stockholm. Som Thomas Hammarberg säger måste vi kunna arbeta efter flera strategier. Båda hjälpa på ett humanitärt sätt här hemma och i EU höja rösten och kräva att hemländerna gör sitt. 

Det kommer att ta tid. Det är bara att jobba på, och göra det i samverkann med EU-migranterna och ideella krafter. Göteborgs kommun har en annan strategi än Stockholm, och försöker hitta campingplatser och andra uppställningsplatser för husvagnar för att sluta leka katt och råtta med utsatta människor. Det är humanare och mänskligare och det exemplet bör Stockholm följa.

Inga kommentarer: