söndag 2 februari 2014

Campingplatser bättre än kåkstäder


Nu ska romerna i lägret i Högdalen vräkas enligt socialborgarrådet i Aftonbladet idag söndag, motiverat med humanitära skäl. För att inte människor ska leva i misär. Det hänvisas i artikeln även till människor som bor i närheten. Jag har också pratat med grannar till lägret, som upplever störningar. Visst är det så att man inte kan bo var som helst. Ingen av oss vill ha kåkstäder. Det är ett helt otänkbart boende i ett välståndsland som Sverige.

Men problemet är att romerna inte har några alternativ. De är utfattiga och diskriminerade i hemlandet. De vill inte göra fel. I hemlandet har de inga inkomstmöjligheter. Varför kan inte staden ställa campingplatser/uppställningsplatser för husvagnar till förfogande, med el, vatten, toa, avlopp. Som vi gjorde i Skrubba när hemlösa vräktes från Högdalstoppen under rödgröna mandatperioden 2003-2006. Då blev det också lättare att ge råd och stöd.

Som Anna Silver (initiativtagare till insamling av saker som är till hjälp för överlevnaden i lägret) uttalar sig i artikeln, är också jag kritisk till avhysningen. Om det inte finns bättre alternativ för de avhysta. Och det borde det finnas. Vi är ju alla människor. Med lika värde. Oavsett hemland.

Inga kommentarer: