söndag 16 februari 2014

EU-migranterna är inga främlingar

Det värsta är likgiltigheten, sa Hans Caldaras på demonstrationen idag som utlysts i solidaritet med de fattiga EU-migranterna i Högdalen, som avhyses imorgon om någon skulle vara kvar som inte flyttat med hjälp av ideella krafter eller accepterat hemresan som Stockholms stad gett. 

Titta åtminstone på tiggaren uppmanade Caldaras, bekräfta att hon är människa. Vilken skam det är att Europa idag inte kunnat lösa fattigdomen och misären. Caldaras vet vad han talar om. Som barn var han med om att avhysas från plats till plats i Sverige.

 
Romer och andra från kåkstaden i Högdalen gör det för att överleva. De vill arbeta i Sverige, för att försörja sig och familjen. Vår rika stad och vårt rika land måste hitta sätt att bidra till detta. Det handlar om boenden till överkomliga kostnader, hjälp till arbetsmöjligheter, sjukvård etc.
 
Läs i Expressen om misären i hemlandet Rumänien. Demonstrationen visar att omtanken lever i vår stad. Johanna från Cyklopen sa det viktiga om att EU-migranterna inte är några främlingar. De är vänner. Cyklopens närmsta grannar. Där umgås man, laddar telefoner och hämtar vatten. 
 
Vi behöver mer medmänsklighet, inte mindre är en summering av demonstrationens budskap. Bara för att lagarna inte räcker, kan vi inte strunta i människorna. Då får vi ändra lagarna. Då får vi vara mer medmänskliga än lagarna kräver. Vi kan inte stå och titta på.

Inga kommentarer: