lördag 25 februari 2012

Privata förskolor mörkar regler för öppettider

OBS! Viktig samhällsinformation till alla föräldrar som söker förskoleplats! 


Alla förskolor ska ha öppet mellan kl 6.30 och 18.30 om föräldrar behöver det. Det gäller privata förskolor och kommunala förskolor. Det gäller privata förskolor som är med i Stockholms stads gemensamma förskolekö och de som inte är med. Finns inte behov av maximala öppettider, då lägger förskolan schema efter behov. Ändras behovet, då ska schemat ändras.

Tyvärr verkar inte alla privata förskolor upplysa föräldrar om deras rättigheter, utan de kan få beskedet att förskolan "stänger kl 17", och tror att de måste acceptera det. Och den förälder som vet och kräver sina rättigheter kanske inte får förskoleplatsen. Förskolor som inte är med i den gemensamma kön kan och får (!) nämligen styra vilka barn de tar in på ett helt annat sätt än de kommunala!

Så utestängs föräldrar som behöver längre öppettider, på grund av att de arbetar i vården eller i handeln. Så kan privata förskolor sortera ut de barn som inte är lönsamma. Så kan privata förskolor göra vinst på skattepengar som är politiskt beslutade att gå till förskola. Så tar marknaden för sig på demokratins bekostnad.

Det här har jag inte hittat på. Det hörde jag på öppna förskolan Elefanten i Rågsved, tillfälligt evakuerad till öppna förskolan Ekorren i Högdalen. Föräldrar visste inte sina rättigheter om öppettider och berättade vad privata förskolor sa om sina öppettider. Och fler har hört samma sak. Länge. Detta måste utbildningsnämnden, som ansvarar för privata förskolor, ta tag i!

PS Klart Elefanten ska vara i Rågsved! Efter flytten till Högdalen kom ju färre Rågsvedsföräldrar. Ska vi satsa på Rågsveds barn måste vi ha verksamheter i området! I bra lokaler. Förvaltningen arbetar också med att få till ett kontrakt i  Rågsvedsskolan för öppna förskolan. Det måste bli en bra lösning. DS


Inga kommentarer: