söndag 13 maj 2012

Detta vill Rågsvedsbarnen förbättra!

Rågsvedsbarn gillar när det är fest och händer roliga saker. Som på Rågsvedsdagen igår (Epstein skrev) och på Valborg på Perssons Betong. Detta står klart efter att jag sammanställt svaren från våra barnlotterier. Lottpriset där alla barn kan betala med förslag om vad som kan bli bättre i Rågsved och där vinsterna är återbrukade (mycket populära) gosedjur, böcker, spel, filmer, smycken och annat smått och gott.

Klätterställningar, gungor, konstgräs på Rågsveds bollplan, basketkorgar, simskola och simhall/utomhuspool/plaskdamm i Rågsved är några önskemål. Flera, fina lekparker som ska vara rena och fräscha vill man ha. Rågsvedsbarnen gillar att vara ute och leka, att döma av alla förslagen om lekplatser i bland annat.Snösätra, Arkenparken, på Kvistbrogatan och i Rågdalen.

Bättre mat i skolorna är högt rankat, hamburgare, pizza, lasagne och grönsaker, men också att maten ska räcka till för alla! Mera utrymme i skolorna är mera oväntade önskemål. Flera barn vill ha mera utflykter i skolan, till exempel Gröna Lund. Fem förslag handlar om mobbning och säkerhet. Inte många jämfört med alla 196 förslag, men varje barn som känner rädsla är ett för mycket.

I centrum vill barnen ha fler affärer, bibliotek och fler fritidsaktiviteter för ungdomar. Många fler barn på Rågsvedsdagen tar upp nedskräpning och klotter än barnen gjorde på Valborg, kanske för att den ena festen firas i naturen och den andra i centrum. Behov av bättre belysning verkar också vara kopplat till centrum.

Att inte alla barn bor i familjer med goda inkomster märks. Barn som önskar sig gratis fritids, mera pengar till mat, billigare saker, mera leksaker och fler utflykter i skolan kan nog vara tecken på att samhället behöver kompensera mera än idag. Att barnen blir så glada av de vinster de får i vårt lotteri är också talande.

Barnen bryr sig mycket om naturmiljön. Många vill inte bygga i skogen, vill inte att träden huggs ner, utan tvärtom att träd planteras och att de fina grönområdena i Rågsved får vara kvar.  Rågsveds friområde och de gröna gårdarna betyder mycket för Rågsvedsbarnen, från att de börjar förskolan till att de går ut grundskolan är de ute i området med sina grupper och klasser. En ovärderlig tillgång för barns uppväxtmiljö!

Inga kommentarer: