torsdag 31 maj 2012

Vantör tar kampen!

Vi tar kampen! Så heter Vänsterpartiets nätverk mot främlingsfientlighet och rasism, som är aktivt på kommentatorsfälten på Internet mot rasistiska åsikter. Vänsterpartiet Vantör tänker också ta kampen i vårt eget område. På kvällens medlemsmöte i trevliga parkleken Stacken i Ormkärr hade vi därför bjudit in Barbro Sörman från antirasistiska utskottet för att lyssna på hennes erfarenheter.

Barbro menar att det är viktigt att kritisera rasistiska åsikter men samtidigt föra fram vår egen politik. De som läser kommentatorsfälten är inte alla fix och färdiga rasister, utan en del söker sig fram. Ser de bra argument mot kan de ta intryck. Om vi förflyttar oss till den icke virtuella världen är skolan och idrotten två viktiga arenor för antirasistiskt arbete.I skolan ska lärarna arbeta aktivt med värdegrunden och alla tendenser till rasism och sexism ska bemötas. Inom idrottens värld finns inte samma krav. Där borde kommunernas idrottsnämnder ställa krav på idrottsklubbarna innan de beviljas bidrag, så att de verkligen följer upp att värdegrunder verkligen följs.

För oss i Vantör sticker några valdistrikt i Hagsätra ut, där SD hade mer än 7 % av rösterna i 2010:års val. Tack och lov kom de inte över 3-procent så in i kommunfullmäktige kom de inte. Men de var ganska nära och det är viktigt att V-föreningarna i områden där SD är starka har en strategi för hur deras väljare ska vinnas för en icke-främlingsfientlig icke-rasistisk politik. Så nu ska vi i Vantör ta oss an denna fråga!

Inga kommentarer: