tisdag 1 maj 2012

Kollektivavtal även för städarna i Enskede-Årsta-Vantör!

Alla som jobbar i Sverige ska ha svenska kollektivavtal, det måste bli slut på lönedumpning sa Jonas Sjöstedt så bra i förstamajtalet i Kungsträdgården. Det borde också gälla städarna i Enskede-Årsta-Vantör, som efter en lägstaprisupphandling fick löner sänkta och personalförsäkringar bortblåsta. Här skrev DN förtjänstfullt om denna skandal, utifrån att borgarna nu reagerat på Telias förbindelser med Vitryssland. Bra, men varför bryr man sig inte om vilka arbetsvillkor städarna har i vår egen stad?

Vi i oppositionen var givetvis starkt kritiska till städupphandlingen från första början och krävde som alltid att kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor skulle skrivas in i förfrågningsunderlaget. Det avslogs av borgarna. När Kommunal demonstrerade på stadsdelsnämndens öppna möten om det höga priset som städarna fick betala för upphandlingen kunde borgarna bara svara att man följde reglerna. Jag satt och skämdes trots att jag inte var ansvarig för beslutet.

Det finns en annan väg. Om vi vill att de som städar våra förskolor och äldreboenden och förvaltningslokaler ska ha avtalsenliga löner kan staden faktiskt själv anställa städarna. Jag vet, det låter stenålders och oflexibelt och otäckt offentligt och lite kommunistiskt, i privatiseringens tidevarv, men det går, jag lovar. När städavtalen löper ut finns ett politiskt val. Om sociala krav fortfarande inte ställs i stadens upphandlingar, då kan staden anställa städarna istället i egen regi. Om viljan finns.

Inga kommentarer: