tisdag 8 november 2011

Gärna granskning men först en rejäl kommunalisering!

Bra att Carema och andra som driver äldreboenden ska granskas av Socialstyrelsen. Inte en dag för tidigt med tanke på att riskkapitalbolagen länge tillåtits driva äldreboenden. I Enskede-Årsta-Vantör har vi både servicehus och vård- och omsorgsboende som drivs av Carema.

Jag utgår från att Socialstyrelsen också granskar gruppboenden för funktionsnedsatta, som även de i allt högre grad drivs av riskkapitalbolag och andra privata intressen.

Det mest effektiva vore dock att kommunerna inte tillåter vinstdrivande verksamheter i omsorgerna. Både personal och vårdelever på "insidan" har tidigare larmat om vad som händer när ekonomiska intressen styr mer än äldres behov. Trots att staden gör uppåt 500 kontroller årligen av äldreboenden kommer vi för sent. Vem tror att det i grunden och på ett hållbart sätt blir bättre bara med fler kontroller?

Det ligger i kapitalets logik att ständigt hitta nya vägar att maximera vinsten. Spara blöjor, spara mat, spara städning, spara utbildning, spara personal ...

Stockholms stad måste bygga upp en gigantisk uppföljningsbyråkrati för att hålla jämna steg. Och detta till och med utan att ens forskningen visat att det har blivit ett dugg bättre med privatiseringen!

Problemet i äldreomsorgen är att alliansen sätter driftform före kvalitet. Allt ska konkurrensutsättas. Istället borde pengar och kraft satsas på att göra äldreomsorgen bättre i kommunens drift, där insynen är betydligt bättre, personalen mer skyddad av lag och avtal och snöd vinning inte styr.

Inga kommentarer: