tisdag 15 november 2011

Månadsrapporten

Minus 18,4 mnkr i Enskede-Årsta-Vantör för sociala barnavården, missbruksvården, stödet till personer med psykisk ohälsa, socialbidraget och stödet och servicen till personer med funktionsnedsättningar.

Sån tur då att det finns 14 mnkr kvar i förskolan, fritiden och kulturen att låna plus 8 mnkr i administrationen och äldreomsorgen. Kontentan blir budgetbalans, eller till och med ett litet överskott.

Något halvår kan det väl gå bra att hjälpas åt över verksamhetsgränser. Men år efter år? Eller som medvetna prioriteringar, en riktig satsning, som inte handlar om att fylla svarta hål.

Det stora felet är att vår stadsdelsnämnd får för lite pengar till de sociala frågorna, och att när mer socialbidrag betalas ut än vad nämnden fått från stadshuset, då blir andra verksamheter lidande.

Vi skulle till exempel kunna ha mer öppet på fritidsgårdarna och fler fältassistenter om de sociala frågorna fick en budget som går ihop. Med tanke på det ökade drogbruket bland unga vore det bra.

Idag är vårdbudgeten för barn och unga intecknad till 109 procent. Socialbidraget går 8 mnkr minus. Om de svarta hålen fylldes med ordinarie budget skulle förskolan och fritiden behålla sina pengar.

Med vänsterpartiets budget skulle stadsdelsnämnderna få en halv miljard kronor mer, vår nämnd många miljoner kronor till. Vi medborgare bidrar med lite mera skatt. Svårare är det inte.

Inga kommentarer: