Rågsved. Dalen. Stureby. Öppna nämndmötet kretsade kring högaktuella frågor i dessa tre stadsdelar, som rör människors vardag och känslor så djupt att man faktiskt bryr sig om att komma och lägga fram sin sak för lokala politiker. En sådan här kväll levandegör demokratin och demokratins brister, och visar konkret hur viktigt uppdrag vi har som stadsdelsnämndspolitiker.
Förslaget att bygga villor i Rågsveds friområde, tidigare påtänkt som naturreservat, diskuterades länge och väl. Vantörsborna kritiserade att inget samråd hållits i Rågsved och begärde förlängd samrådstid och ny annons som informerar tydligt om planerna att bygga 165 kedjehus och ett antal stadsvillor. Stadsbyggnadskontorets och explaoteringskontorets företrädare sa ofattbart ett blankt nej till att ordna ett nytt möte.
Sakkritik om att spara området av miljöskäl sa man inte emot, man erkände en konflikt men menade att man hade ett fint underlag för att kunna föreslå bebyggelse på de minst värdefulla platserna. Vi fick veta att det finns ett starkt politiskt tryck på att bygga småhus i Rågsved, något som en moderat i nämnden instämde i under hänvisning till en förskolechef i Rågsved. Ingen av de närvarande Rågsvedsborna gav uttryck för samma uppfattning. Andra tycks veta bättre än vi som bor här.
Själv frågade jag tjänstemännen hur de såg på möjligheten att sanera den förorenade marken på Bråtegränd genom att till en billig penning plantera särskilda växter enligt Naturskyddsföreningens förslag. Svaret var att det var mycket möjligt men inte låg inom deras uppdrag. Den föreslagna bebyggelsen i övrigt motiverades med behovet av att kunna betala en meandring av Magelungsdiket. Det är illa att en rik stad som Stockholm är så fattig att man inte har råd med miljöåtgärder.
Kaos i Dalen sedan ett par år tillbaka togs upp i ett medborgarförslag och boende från området talade väl om behovet av en samordning av insatser i Dalen för att komma tillrätta med nedskräpning, otrygghet och biltrafik på gång- och cykelvägar. 117 boende hade skrivit under ett upprop och det framkom tydligt att bostadsrättsomvandlingen inte gjort Dalen till en bättre plats att bo i, tvärtom. Ingen aktör tar längre på sig samordning av vare sig snöskottning eller belysning.
Den försämrade sociala miljön i Dalen stämmer illa med de glättade visioner om ökat ansvarstagande för sitt område vid omvandling till bostadsrätter som har målats upp av den borgerliga majoriteten i stadshuset. Kommunen måste ta på sig ansvaret för samordningen när andra brister menade Dalenborna helt riktigt. Allvaret stod klart för hela nämnden och områdesmöte i Dalen utlovades.
Allmänna förskolan i Stureby som föreslås integreras med vanliga förskolan och öppna förskolan som flyttas till Tussmötevägen var sista frågan ikväll. Föräldrar som vill ha kvar allmänna förskolan i egna lokaler och föräldrar med barn på förskolan Blå Kullen som vill ha en samlad 5-årsgrupp i allmänna förskolans nuvarande lokaler argumenterade var och en för sin sak. De fortsatte diskutera efter mötet. Förhoppningsvis närmade de sig varandra. Vi som nämnd beslutar nästa torsdag, och föräldrarna informerades om att de kan fortsätta att höra av sig med synpunkter tills dess.
Jobba med oss! Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting söker en
pressekreterare/kommunikatör
-
Vill du bli en del av vårt arbetslag och arbeta för en valseger 2018? Till
Vänsterpartiets kansli i landstingshuset på Kungsholmen söker vi dig som
vill ha...
6 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar