söndag 22 april 2012

Försvara allmännyttan!

I eftermiddags var jag på Hyresgästföreningens protestmöte mot utförsäljningarna och för att rädda allmännyttan i Rågsveds Folkets Hus. Det var många arga hyresgäster som samlats i Rågsvedssalen för att ställa Joakim Larsson (M) till svars. Vi var också flera från Vänsterpartiet Vantör på plats, förstås också för att heja på Ann-Margarethe Livh som representerade Vänsterpartiet i panelen.

Det blev väldigt tydligt under debattens gång att moderaterna talar vackert om hyresrätten men desto tystare om allmännyttan. Inte konstigt för ett parti som vill konkurrensutsätta nästan allt av kommunens verksamhet. Bostäderna är inget undantag. De privata hyresrätterna har blivit betydligt fler än de allmännyttiga, som en direkt följd av den borgerliga politiken, och de ökar.

För mig är det oerhört viktigt att försvara allmännyttan, som ger vanligt folk möjligheter till ett bra boende. Där politikerna kan ställa tydliga politiska krav på bolagen att hålla anständiga hyror, att inte diskriminera hyresgäster som har låga inkomster, att bygga billiga bra bostäder för ungdomar, studenter, etc. Inte att bygga lyxbostäder som byggbolagen kan få ut maximalt i vinster för.

Joakim Larsson blev rejält pressad på varför inte hyresgästerna fått information innan försäljningen av deras hus, senast bland annat Svenska Bostäder i Hagsätra. Han kunde inte svara ordentligt. Det blev tydligt att möjligheten att sälja till så stor vinst som möjligt var viktigare än att hyresgästerna skulle tillfrågas. Per Sundgren spetsade till läget med att konstatera att hyresgäster kan säljas som boskap och Joakim Larsson sa inte emot.

Inga kommentarer: