tisdag 13 mars 2012

Sluta dalta med privata förskolor!

I veckan skriver Mittisöderort om "Snåla öppettider på privata dagis". Mycket bra. En faktaruta talar om att behoven ska styra och inget annat (till exempel ägarnas intresse av att tjäna pengar). Jag skriver också om detta idag, liksom tidigare. Jag vill att så många föräldrar som möjligt får veta sina rättigheter:

Förskolor ska vara öppna vardagar mellan kl 6.30 och 18.30 om föräldrar behöver det. Denna upplysning ska finnas i informationsmaterial och på hemsida. Föräldrar är inte dåliga om de behöver maximala öppettider. Förskolan har fått betalt för hela öppettiden av skattebetalarna!

Enligt Mitti har förskolan Lillstrumpan i Högdalen bara öppet till klockan sex.Sen gäller inte försäkringen! Förskolechefen säger att det är upp till föräldrar att ta reda på sina rättigheter! Som vanligt blir det bara välinsatta föräldrar som får sin rätt. Hur kan staden finansiera förskolor med sådan attityd?

Av Enskede-Årsta-Vantörs 36 privata förskolor säger merparten att de har öppet efter föräldrarnas behov. Alltså inte alla! Tre förskolor säger att det kan bli svårt med öppettiderna. Trots att föräldrar har rätt att få förlängda tider om de säger ifrån tre till fyra dagar innan. Gör nåt, utbildningsförvaltningen!

Jag önskar att föräldrar slutar sig samman och börjar prata om öppettiderna. Föra fram klagomål till utbildningsförvaltningen om önskemål om öppettider inte respekteras. Kanske pröva att deponera del av förskoleavgiften hos länsstyrelsen för att sätta tryck på förskolor som trilskas?

Det är ett skämt med lika villkor för kommunala och privata förskolor när inte utbildningsförvaltningen kan komma åt privata förskolor som med snåla öppettider och eget urval av barn tjänar storkovan. Ett skämt är också egenkontrollen som innebär att förskolorna själv fyller i svaren. Ingen kontroll, bara egenintresse.
Inga kommentarer: